"

16.10.14

Dia Mundial de l'Alimentació


Amb aquest article encetem un nou bloc de notícies on cada mes tractarem un tema d'actualitat. Avui coincidint amb el Dia Mundial de l'Alimentació, dediquem aquest primer a parlar de com ha millorat en eficiència l'agricultura i la ramaderia en els últims anys.

El 2011 la població mundial va superar els 7.000 milions agreujant així un dels problemes més greus del nostres temps: la seguretat alimentària. Els experts auguren que el 2050 superarem els 9.000 milions. Segons dades de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), la classe mitjana incrementarà amb 3.000 milions de persones més a la xifra actual, que és de 1.800 milions. Això suposarà un augment de la demanda de la carn, la llet i els ous de fins a un 60% més que en l'actualitat. Es necessitaran, per tant, més aliments d'origen animal. En definitiva, caldrà alimentar a més persones amb menys recursos, ja que hi haurà una sobreexplotació de la terra -la qual tarda 1,5 anys a regenerar el consum anual-.

No obstant això, els experts són optimistes i consideren que hi haurà suficient menjar per a tothom. Asseguren que la seguretat alimentària té solució, si s'adopten mesures immediates en l'àmbit de la innovació i del comerç. En el cas de la innovació, els investigadors científics i analistes consideren que aquesta representa una part molt important de la solució. Segons dades obtingudes en estudis fets als Estats Units, avui dia gràcies a la innovació 7 vaques produeixen la carn de 10 vaques al 1977; les vaques produeixen 4 vegades més litres de llet que les vaques de mitjans de la dècada del 1940 o els pagesos produeixen la mateixa quantitat de carn de porc que els del 1959, tot i haver reduït un 38% la cabana porcina.

Quant al comerç, eliminar els obstacles a la mobilitat internacional d'aliments és una altra de les mesures importants per eradicar la fam i millorar la vida de milions de persones.

Tot i que vivim en un món cada vegada més globalitzat, nosaltres també podem aportar el nostre granet en la millora de l'eficiència de l'agricultura i la ramaderia pensant globalment i actuant localment.