"

23.10.14

Nous professionals especialitzats en Ciència i Salut Animal


Els estudis en Ciència i Salut Animal de la Universitat de Lleida (UdL) es van iniciar en el curs acadèmic 2008/09. Es tracta d'uns estudis nous, ja que no consta l'existència a Catalunya i Espanya de titulats en Ciència i Salut Animal, tot i que sí existeixen títols similars a la resta d'Europa i al continent americà, com per exemple "Animal Science" o "Zootecnista". Des de la seva implantació, els estudis en Ciència i Salut Animal han seguit les directrius i recomanacions derivades de l’espai europeu d'educació superior (EEES).

Aquesta setmana hem parlat amb el Catedràtic en Nutrició Animal i coordinador del Grau Ciència i Salut Animal a la UdL, Joaquim Balcells per parlar més detalladament d'aquesta nova titulació. Tal com explica Joaquim Balcells, a diverses àrees de Catalunya i Espanya hi ha una demanda social derivada d'una base econòmica que demana formació superior per disposar d'especialistes en ciència i salut animal. Arran d'aquesta demanada detectada des de la UdL "vam decidir oferir aquest grau que, un any més, hem omplert les 60 places". Balcells considera que una de les claus de l'èxit és que el 25 per cent de graduats troben feina en acabar i, a més, tenen l'opció de seguir amb els estudis de Veterinària a la Universitat Autònoma de Barcelona ja que els hi convalida crèdits.

Balcells explica que la figura del tècnic en Ciència i Salut animal fa molts anys que és present en explotacions ramaderes anglosaxones o franceses i "aquí tot just comencem". El principal objectiu d'aquest Grau és "formar professionals especialitzats en el tractament d'animals en grup i que puguin assessorar els ramaders de les explotacions en temes relacionats en genètica, nutrició i gestió econòmica de la producció animal", comenta.

Segons el coordinador del grau, hi ha empreses que es posen en contacte amb ell demanant titulats per treballar en la seva explotació. "Llavors busques els estudiants que ha treballat per exemple amb porcs, els estudiants que han tingut millors qualificacions, i els hi proposes". Aquest és el cas de Provetsa, que en aquest darrer any ha tingut estudiants d'aquest Grau en pràctiques i dos ja estan en plantilla.

Balcells valora molt positivament la implicació del sector ramader en aquest grau, ja que "faciliten que l'estudiant tingui l’oportunitat de fer pràctiques a la seva explotació. En la majoria dels casos, aquesta és la primera relació de l'estudiant amb el sector la qual cosa els permet fer una immersió en una producció animal en viu: analitzar-la i fer-ne l'estudi i el diagnòstic. Sempre treballant colze a colze amb el ramader".

Tot i considerar que la professió de ramader és totalment vocacional, el Catedràtic assegura que "el sector cada vegada està més professionalitzat. La percepció de la salut animal per part dels ramaders ha evolucionat en comparació anys enrere. Els propietaris de les explotacions són més conscients de la importància de la producció i del benestar animal, i valoren el fet de poder incorporar a la granja un tècnic especialitzat en producció animal que els assessori i faci un seguiment continuat".