"

30.1.15

El veto rus enfonsa el preu dels productes làctics el 2014


El passat 2014 va ser un any convuls pels preus dels productes làctics, a causa del veto rus a la importació de productes alimentaris de la UE. Això va provocar un daltabaix important i una saturació en la producció de formatges dels quals Rússia n'era el principal importador.
El veto rus va enfonsar els preus dels productes làctics dels estats membre. En l'últim any, el preu de la mantega ha caigut un 26,3%, el del formatge un 8,4, mentre que el de la llet en pols desnatada descendia un 31,8%, essent molt significativa la caiguda que es va produir entre agost i setembre, quan va caure un 13,1%; i el de la llet sencera en pols, un 32,6%, que en els últims mesos va caure un 11,3%.
El fet de no fabricar-se formatges va tenir com a conseqüència l'encariment de tots aquells productes làctics que es deriven de la fabricació de formatges, bàsicament sèrums de llet utilitzats per a la fabricació de pinsos i de llets maternitzades.
També va tenir una conseqüència anòmala i positiva pel sector: l'abaratiment dels productes en base a llet spray o llet deshidratada. Altra vegada, al reduir-se la fabricació de formatges, la llet crua que es destinava a aquesta finalitat, va anar majoritàriament a la fabricació de llet en pols, provocant una baixada de preu important en aquesta matèria.
A finals de l'any passat el sector làctic va aconseguir certa estabilitat i ja s'ha vist que el preu de les matèries primeres resultants de la fabricació de formatges començaven a baixar i encara es mantenen en condicions favorables els productes en base a llet spray. És per això, que durant aquest inici d'any ja es poden actualitzar a la baixa i de forma significativa els preus d'algunes de les llets amb les que Provetsa treballa.