"

31.7.15

“M'agrada treballar amb els ramaders, estan molt predisposats a millorar”


Entrevista a Maria Rosa, veterinària de Provetsa

Des de ben petita sabia que volia ser veterinària de vaques, malgrat créixer en entorn agricultor. Nascuda al País Valencià fa 25 anys, Maria Ros va fer les pràctiques de Veterinària a Provetsa el 2012. Es va enamorar del lloc i de la manera de treballar de l'empresa, “el meu lloc era aquí, jo volia acabar treballant a Provetsa. Dos anys després, així va ser”.

Què és el que més valores de la teva feina?
A l'empresa és molt important el valor humà i la confiança, la llibertat de prendre decisions, la responsabilitat que et donen, això et motiva per anar cada dia a treballar, per anar millorant, i els clients fan bona acollida allà on vas. De la feina m'agrada poder parlar i treballar amb el ramader. Estan molt predisposats a millorar, a escoltar-te i a treballar tots plegats, que és la millor manera per assolir bons resultats. Tot el que fem és maneig i prevenció, és la filosofia de Provetsa i crec que està ben encaminada.

Com és el teu dia a dia?
Ara porto diversos projectes. Vam acabar fa poc de portar una granja d'experimentació amb vaques i una altra de vedells. Ara mateix estic portant una altra d'experimentació de porcí per veure temes d'índex de conversió per una multinacional, i d'aquí poc en començo una altra amb garrins per provar unes altres vacunes. I en començarem una altra amb vedells. A banda d'això faig servei tècnic a granges de porcí: diagnòstic de gestació, dades econòmiques, reproductives i de la granja en general, i a partir de les dades fem un maneig. Aprenc moltes coses.

En què consisteixen els projectes d'experimentació?
Són projectes sempre per millorar de cara als clients, i això no ho fan totes les empreses. El món de l'experimentació jo l'he descobert també aquí i és molt interessant. Tu vas veient com es fa un procés, la rigorositat que porta, i quan vas a parlar amb un client saps perfectament del que estàs parlant, amb resultats sobre la taula. Les proves es fan internament, en granges nostres. La filosofia és mirar de reduir al màxim els antibiòtics.

Creus que en general els ramaders gestionen bé les seves granges?
Jo crec que el ramader català està molt al dia, molt modernitzat, tant les granges com la seva forma de portar-la. És fàcil treballar amb ells perquè estan disposats sempre a millorar. Vénen a xerrades, volen formar-se, estan disposats a mirar endavant i millorar.

Com veus el futur del sector?
La ramaderia és una feina molt vocacional i els ramaders continuaran treballant. És un sector molt necessari perquè tothom necessita consumir productes de qualitat i sanitàriament bons.