"

14.9.15

Europa s'està ofegant en la llet


Rússia ha prohibit les importacions, la demanda xinesa s'està debilitant i s'han eliminat els límits sobre la producció. El resultat: un enorme excés de llet.
Sovint la llet és més barata que l'aigua embotellada. Una ampolla d'un litre d'aigua costa al voltant de 1,33 euros al Regne Unit; un litre de llet, 88 cèntims d'euro.
A França, la llet costa també al voltant 0,88 euros per litre, similar al preu de l'aigua mineral. I en els supermercats alemanys com Lidl i Aldi, un litre de llet pot arribar a costar 50 cèntims d'euro, mentre que una ampolla de litre d'aigua costa al voltant de 65 cèntims.
La caiguda és un desastre per als productors de llet. Milers van protestar a Brussel·les, bloquejant carrers amb els seus tractors.
Mentre que el preu de la llet a les botigues s'ha reduït al voltant d'un 5% aquest any, els preus a l'engròs de llet s'han ensorrat un 20%.
Això està obligant a molts agricultors a vendre la seva llet per menys del que costa produir-la.
La UE ja ha dit que oferirà als agricultors 500 milions d'euros, una ajuda d'emergència per ajudar a fer front als preus de caiguda en picat.
Els productors de llet europeus ja estaven trontollant des de l'embargament d'aliments imposat per Moscou l'any passat a represàlia per les sancions occidentals sobre Ucraïna.
Rússia va ser un dels majors mercats de la UE per als productes lactis, que representen el 32% de les exportacions de formatge i el 24% de les exportacions de mantega.
Una desacceleració de la demanda de la Xina, el major importador de llet del món, també està perjudicant la indústria làctia. La Xina és un gran comprador de llet en pols.
Els agricultors europeus demanen ara la reintroducció de quotes de producció per intentar equilibrar el mercat. Les quotes van ser abolides principis d'aquest any, deixant lliures per produir tant com vulguin, per primera vegada en 30 anys, els agricultors.
La desregulació va portar a més sobreoferta, acumulant encara més pressió sobre els preus.
Notícia original: http://money.cnn.com/2015/09/07/news/economy/europe-milk-prices-protest/index.html