"

26.2.16

El Ministeri obliga Catalunya a tota la població ovina i bovina major de 3 mesos


La detecció a França d'un brot de llengua blava ha motivat el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a desplegar una franja de protecció en tots aquells territoris més sensibles a rebre la infecció. En aquest context, Navarra, l'Aragó i Catalunya tenen l'obligació de vacunar, abans del 30 d'abril, tota la població ovina i bovina major de 3 mesos. La vacunació a la província de Barcelona es durà a terme a les comarques veterinàries de l'Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Berguedà, el Maresme, Osona, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.
Mentre que l'Estat francès no ha posat en marxa cap pla de protecció, la franja de blindatge que exigeix el govern de Madrid no se centra només en les comarques més properes a la frontera sinó que n'engloba 27 i s'estén fins a la Conca de Barberà. Alguns pagesos demanen que en lloc d'aplicar la mesura de vacunar tots els animals, s'apliqui la normativa de la UE, segons la qual cal realitzar una anàlisi de risc i una avaluació real de l'amenaça, ja que a Catalunya no s'ha tingut constància de cap brot.
Conscient de la sensibilitat que genera en els consumidors qualsevol informació que alerti sobre malalties dels animals, Unió de Pagesos posa en dubte la necessitat de posar 800.000 vacunes (entre oví i boví, tant de llet com de carn) sense tenir la malaltia a Catalunya i sense haver cap cas detectat des del 2009. El sector manté que s'obliga a vacunar una zona on no existeix la malaltia per generar una àrea de seguretat al voltant de la frontera, mentre que es poden donar efectes secundaris no desitjats de la vacunació, com debilitament dels animals, avortaments o fins i tot mort d'animals. Alguns pagesos demanen que la vacunació sigui voluntària, com en el cas del País Basc. Malgrat tot, el Ministerio decreta la seva obligatorietat.
Més informació