"

31.1.17

Ricard Parés: «Hem de tenir un nivell sanitari excel·lent si volem que els tercers països vinguin a comprar la nostra carn»


Entrevista a Ricard Parés, director de PORCAT

Quina és la funció de PORCAT?

PORCAT pretén aglutinar el sector i defensar els seus interessos. Sobretot davant l'administració, però també davant els mitjans de comunicació. Agrupem tant a ramaders petits com a empreses, dins l'àmbit de tot Catalunya. La principal funció, per tant, és donar veu als ramaders que per ells sols no poden tenir-la.

Per què té sentit una patronal del sector porcí?

Tots els països forts en producció porcina tenen una patronal al darrera. Dinamarca, Alemanya, Holanda, Bèlgica... I nosaltres no en podem ser una excepció. Si el sector no s'uneix i defensa uns objectius comuns, els nostres països competidors se'ns menjaran. Estem en un mercat molt globalitzat i competitiu, i hem de tenir una visió professional del mercat i dels reptes de futur. No podem estar preocupant-nos per beneiteries sinó que hem d'estar preparats per un mercat molt canviant i competitiu. I això només ho podem fer a través de les patronals.

Quines creu que són les perspectives de mercat del sector?

De moment són bones. Els preus aguanten bé i l'exportació creix. Si treballem bé, podem tenir un 2017 satisfactori. Però no ens podem relaxar. No podem oblidar que la sanitat és la barrera comercial més perillosa, i és justament en els moments de pau que cal preparar-se. Hem de tenir un nivell sanitari excel·lent si volem que els tercers països vinguin a comprar la nostra carn.

I quins són els reptes que ens trobarem a nivell legislatiu durant els propers anys?

La reducció de l'ús d'antibiòtics crec que és actualment el repte més important. La Unió Europea té molt clar que cal reduir els nivells de consum actuals, i tant el Parlament com la Comissió Europea han aprovat diverses resolucions al respecte. A més, la medicació a través del pinso es regularà per un nou reglament que encara està en un calaix, però quan s'aprovi suposarà, 'de facto', la prohibició del pinso medicat. Per mantenir els nivells d'eficiència actuals caldrà treballar molt i molt bé en maneig, i sobretot en higiene i desinfecció. Tenim molta feina a fer per adaptar-nos a aquest nou marc. Tampoc hem d'oblidar la legislació en benestar animal. No hi haurà canvis, però sí molta pressió perquè es compleixi estrictament la normativa actual. El tall de cues o la castració seran temes que tornaran a aparèixer a partir d'ara. I el transport d'animals vius, també.

Un dels temes candents al sector és el de la gestió dels residus i de les plantes de purins. Quina creu que ha de ser la solució?

Hem de tenir molt clar quin model de ramaderia volem pel nostre país. Des de Porcat apostem per l'autoexigència del sector. I a Osona, particularment, és especialment important la problemàtica de les males olors. És un problema que es pot solucionar, però cal que tothom, ramaders i pagesos, s'hi posin de veritat. Les plantes de tractament, la reducció per dietes, la producció de gas o compostatge... Tot això només són eines tecnològiques, molt importants, però només eines. Estem convençuts que podem mantenir el cens que tenim actualment si utilitzem bé aquestes eines, apostant per una producció sostenible. Estem d'acord en controlar on s'apliquen els purins, a invertir en tractaments quan sigui necessari, o a utilitzar conductímetres. Però fem-ho sobre uns objectius consensuats entre sector i administració, i amb un calendari a anys vista. Tenim la sensació que l'administració tira pel dret sense dir-nos a on vol anar a parar. I sempre amb picabaralles entre Agricultura i Territori. Així no es pot anar enlloc.