"

31.3.17

Un escàndol de carn adulterada posa contra les cordes el govern del Brasil


Fa uns dies rebíem una notícia que ha commocionat l'opinió pública i en particular el sector de la indústria càrnia. S'està investigant una trentena d'empreses càrnies brasileres per un frau d'inseguretat alimentària que, suposadament, adulterava la carn destinada tant al consum local com a l'exportació. S'han tancat tres plantes. I de les 4.000 que hi ha al país, n'hi 21 sota sospita. La Unió Europea i els Estats Units els han demanat explicacions com a grans importadors de carn brasilera.
Una operació policial ha posat al descobert una xarxa que introduïa al mercat carn caducada o en mal estat. Ho feia maquillant les peces amb productes químics perquè tinguessin més bon aspecte. Feia servir additius no adequats per al consum o falsificava les dates de caducitat. Ho explica Mauricio Moscardi, policia federal de la investigació: «A vegades feien servir productes cancerígens per amagar el mal aspecte o la pudor de productes podrits o per dissimular-ne el deteriorament.»
La policia ha detingut els directius de les dues grans empreses del sector, que figuren a més entre les més grans exportadores mundials.
Cal tenir en compte que el Brasil és un dels grans exportadors mundials del sector carni, el més important en carn bovina i pollastre i el quart en carn de porc. Per això, el president del Brasil, Michel Temer, es va reunir amb urgència amb una vintena d'ambaixadors dels 150 països importadors de carns brasileres.
Aquest fet preocupant seria impensable que succeís a l'Estat espanyol, degut als controls en la traçabilitat dels seus productes, una eina per conèixer tots els elements que intervenen en l'elaboració d'un producte (matèries primeres, additius, envasos, etc.), i totes les fases per les quals passa (recol·lectors, productors, elaboradors, distribuïdors etc.).