"

23.10.12

El dia a dia dels nostres professionals


Lali Coma: "Tenim la gran sort de treballar en una zona privilegiada i amb ramaders molt professionals, que viuen i estimen aquesta feina"

Lali Coma fa més de 10 anys que, juntament amb l'Agustí Camprodon, ofereix serveis veterinaris al departament tècnic de Provetsa de forma independent. La Lali va néixer i es va criar a pagès, i des de ben petita tenia molt clar que volia ser veterinària. "L'Agustí Camprodon, en Lluís Vila i en Jordi Font són els que em van ajudar a introduir-me i a seguir aquest camí professional", recorda i assegura que tot el que sap i tot el que ha après és gràcies a ells que "un dia van confiar en mi, la qual cosa els hi estic i els hi estaré sempre molt agraïda".

El seu servei a Provetsa se centra, sobretot, en assessorar els clients per tal que obtinguin el màxim rendiment i benefici de les seves explotacions, a través d'un control i anàlisi acurat de la producció, la sanitat i els costos.

Altres serveis que ofereix a Provetsa són sessions de formació i motivació personal. "El capital humà que forma una empresa és molt important. Tots sabem que encara que tinguem la millor genètica, sanitat i nutrició del món no aconseguirem obtenir els millors resultats si al davant no hi ha persones motivades i preparades. Actualment, aquest és el factor més important de la indústria porcina. L'hem de mimar i cuidar", afegeix.

Tanmateix, assegura que aquest sector "s'ha professionalitzat moltíssim i n'estem molt orgullosos". Els clients que tenim a Provetsa "viuen i estimen aquesta professió, tenen ganes d'aprendre i millorar per aconseguir resultats, i això és molt positiu".

Al llarg de la seva carrera professional, la Lali ha tingut l'oportunitat de visitar diferents països i altres comunitats autònomes. Tot i això, per ella Osona i la província de Barcelona són les zones del país on el sector porcí treballa amb més professionalitat. D'altra banda, comenta que la seva professió encara està dominada pel gènere masculí. "Quan vaig llicenciar-me érem moltes les noies que volíem ser veterinàries, però érem molt poques les que volíem dedicar-nos al sector porcí. El fet de venir d'una família ramadera em va facilitar les coses", comenta. "Sempre deia que era de pagès i que el meu pare era en Carles Coma de Can Munné", diu.

Reconeix que abans la principal funció d'un veterinari era curar, però ara considera que la seva tasca és prevenir. "Si hi ha una bona prevenció evites moltes malalties i urgències, i això és el que intentem aconseguir" explica. "Sempre treballem colze a colze amb els cuidants i ramaders. Sóc llicenciada i em puc saber molt bé la teoria, però el dia a dia d'una explotació el viuen ells. I és que, d'ells n'aprenem cada dia", afegeix.

La Lali acaba la conversa assegurant que la seva feina és totalment vocacional. "Ha sigut la meva vida durant 15 anys i ho és en aquests moments. No ho canviaria per res del món".