"

26.11.12

El dia a dia dels nostres professionals


Ramon Saborit: "La granja de lactació de vedells està en constant evolució, cada dia hi aprens una cosa nova i això és molt gratificant"

Ramon Saborit fa 9 anys que forma part de l'equip professional de Provetsa. És el responsable de la granja de lactació intensiva de vedells que l'empresa té en funcionament, des de fa més de 5 anys, a Cabrianes (Bages). Aquesta granja disposa d'una capacitat de 500 vedells i compta amb un sistema de lactació "innovador i totalment beneficiós per als animals".

El seu procés de funcionament es base en 8 màquines robotitzades que són les encarregades d'alimentar els animals. "Cada vedell porta un xip a l'orella. Quan aquest s'apropa a la màquina de lactació, que hem programat prèviament, aquesta detecta la quantitat de llet que ha d'ingerir", explica en Ramon. La màquina subministra l'aliment en dosis repartides entre 2 o 3 cops al dia. "Aquest sistema redueix l'estrès del bestiar ja que li permet tenir accés al menjar durant tota la jornada i ingerir-lo quan ho desitja. A més, facilita la feina al cuidant el qual pot dedicar-se a altres tasques també necessàries pel benestar dels animals", comenta.

Els vedells arriben a la granja amb només 15 dies de vida i s'hi estan 3 mesos. Després es traslladen a les explotacions d'engreix. La principal tasca d'en Ramon és fer-ne el seguiment alimentari i sanitari així com el maneig, i procurar que el bestiar evolucioni correctament. La seva jornada laboral comença a les 7 del matí. "Quan arribo a la granja, el primer que faig és observar i revisar un per un els vedells, repartits en 16 departaments, per tal d’assegurar-me que el seu estat de salut és l'adequat".

Un cop feta la revisió, prepara el tractament per aquells que ho necessiten i en fa el maneig. "En aquesta feina és molt important no tenir pressa. No és un treball en cadena, sinó que tractes amb animals vius i aquests necessiten molta atenció. Per tant, requereix molta paciència i observació", explica.

Des de sempre, Provetsa ha apostat per l'I+D+i. La granja de Cabrianes és una de les explotacions on l'empresa hi realitza projectes d'investigació i proves pilot de medicaments i pinsos que "ens permet tenir referències i un coneixement exhaustiu dels productes que comercialitzem per tal d'aconsellar adequadament els nostres clients". Aquest procés sempre s'aplica sota el control i supervisió d'un veterinari de l'empresa.

Saborit assegura que aquesta feina és la seva passió. "M'agrada i molt. Sóc de pagès de tota la vida i treballar amb animals sempre m'ha entusiasmat" i afegeix que la granja de Provetsa "sempre està en constant evolució, cada dia hi aprens una nova cosa i això és molt gratificant".