"

27.5.13

Kexxtone, un producte innovador per prevenir la cetosi


Provetsa ofereix el primer producte de prescripció veterinària per prevenir i disminuir la incidència de cetosi a les explotacions de llet. Kexxtone és un producte innovador que ha llançat recentment la multinacional Elanco i que pot suposar un important estalvi i millora de la productivitat de les granges.

Estudis nacionals i internacionals publicats en els darrers anys mostren que més del 30% de les vaques desenvolupa cetosi subclínica en les primeres setmanes de postpart, una xifra molt més elevada que la dels casos clínics. Aquest trastorn metabòlic és el resultat d'un excessiu balanç energètic negatiu en el període de transició, habitual en les vaques d'alta producció tot i que no exclusivament. La cetosi es pot donar en explotacions amb un correcte maneig i adequada alimentació, i el percentatge de vaques afectat pot oscil·lar al llarg del temps per canvis en la dieta, l'estrès tèrmic, densitat dels patis, entre d'altres.

La cetosi té conseqüències negatives sobre l'eficiència reproductiva, la producció de llet i la salut de les vaques. Les vaques amb cetosis subclínica produeixen 300 kg de llet menys que les vaques sanes. A més, les vaques amb risc de desenvolupar cetosi tenen major risc de patir desplaçament de quall, quists ovàrics, retenció de placenta i metritis, i en conseqüència un major risc de ser eliminades de l'explotació. S'estima que les pèrdues econòmiques associades a aquest trastorn poden arribar fins a 250-600 euros per vaca afectada.

Kexxtone permet reduir fins a un 74% la cetosi en una granja i suposa una millora de la producció i l'eficiència de l'explotació.

Aquest producte revolucionari s'aplica en un únic bolus, per via oral, entre les 3 i les 4 setmanes abans del part. El principi actiu de Kexxtone és la monensina que s'allibera al rumen durant 95 dies, protegint a la vaca en el període que és més vulnerable en desenvolupar cetosi. Kexxtone ajuda a evitar les pèrdues de llet que causa la cetosi. I és que, els estudis clínics demostren que les vaques en risc de desenvolupar cetosi tractades amb Kexxtone poden produir 1.22 kg més de llet al dia fins al dia 130 de lactació, que les vaques sense tractament preventiu.

Per tal de poder comprovar quina és la prevalença de cetosi en les vaques de la nostra explotació, Elanco ha desenvolupat el Keto-Test, un kit de diagnòstic de cetosi a partir d’una petita mostra de llet. El període de risc se centra en les primeres tres setmanes postpart, per tant, per monitoritzar una explotació es recomana fer una tira Keto-test a cada vaca que tinguin entre 2 i 21 dies en llet.

Ambdós productes, el Kexxtone i el Keto-Test, ja els podeu adquirir a Provetsa.