"

28.10.13

Prevenció i control de la grip


La grip que és una malaltia respiratòria vírica que afecta als humans, però també afecta als porcs. És per això que, des del servei tècnic de Provetsa us informem de les pautes que cal seguir per prevenir aquesta malaltia que, cada any, afecta amb més o menys incidència als animals. I és que, a vegades el brot de la grip passa totalment desaparcebuts, però també pot arribar a generar problemes més seriosos.

En els porcs, el virus de la grip –'Influença' és el nom alternatiu– es transmet d'animals infectats a través del contacte entre ells o de l'aire. Els animals infectats difonen el virus a través de les secrecions nasals aproximadament durant una setmana i la infecció es transfereix molt ràpidament als porcs veïns.

En el camp la transmissió aerògena pot contribuir a l'aparició de brots en àrees geogràfiques on les granges de porcs estan molt pròximes les unes amb les altres.

En l'actualitat el que observem a peu de granja sol ser un brot agut entre els porcs d'engreix susceptibles. D'1 a 3 dies després de la introducció del virus -o animals infectats- els animals comencen a esternudar, els hi apareixen secrecions nasals i oculars i tos, a més, presenten amb freqüència el llom arquejat. Els animals s'agrupen entre ells i mostren respiració ràpida, sobretot si els fem moure. La febre pot arribar a 42 ºC la qual cosa pot provocar-los anorèxia i depressió, i com a conseqüència pèrdua de pes. La malaltia es difon ràpidament entre els animals. La recuperació és ràpida, normalment 7 dies i la mortalitat sol ser baixa (menys de l'1 %) sempre i quan no existeixin infeccions bacterianes o víriques afegides. Les pèrdues econòmiques són atribuïbles a la pèrdua de pes i el retràs per aconseguir el pes del mercat.

És important saber que dels brots clàssics de l'"Influença porcina" també poden presentar-se infeccions subclíniques.

Per aquelles explotacions que l'any passat van patir aquesta patologia, ara és el moment de fer la vacunació. Els animals de risc són aquells que entren ara als engreixos fins als mesos de febrer i març.

Si creieu que la vostra granja s'ha vist afectada pel brot de la grip, però no n'esteu del tot segurs, us aconsellem que utilitzeu les eines de diagnòstic que disposem a Provetsa per tal que pugueu avaluar, juntament amb el vostre veterinari, la necessitat o no de fer prevenció d'aquesta malaltia durant el període de risc.