"

17.12.13

El dia a dia dels nostres professionals


Jordi Font: "Els clients són l'eix principal de Provetsa. Sense ells no existiríem"

Jordi Font Rifà és el fundador i director de Provetsa. Va criar-se en un entorn ramader, al Mas Marçal de Prats de Lluçanès. El 1976, després de tornar del servei militar, li va sorgir l'oportunitat de treballar com a distribuïdor per un laboratori de productes veterinaris. "Vaig començar sol amb una furgoneta, venent i oferint productes d'alimentació i farmacològics per a animals a la comarca d'Osona. Aquesta feina era a temps parcial i l'altra meitat del dia treballava a Colomer Munmany", explica. El 1983 decideix créixer professionalment i crea Provetsa.

La primera treballadora que va contractar va ser l'Imma Amblàs. A partir d'aquí l'empresa va anar creixent fins avui que compta amb un equip humà format per 23 treballadors procedents de diferents disciplines, però la majoria vinculats al sector agrícola i ramader. "La majoria d'ells han nascut en un entorn ramader la qual cosa fa que se sentin identificats amb la feina i compromesos amb el sector. Tots ells conformen un equip professional extraordinari i fan que a l'empresa s'hi respiri un caliu familiar".

Inicialment l'activitat de Provetsa se centrava en el sector boví, però avui també es dirigeix al sector oví i porcí. Avui dia, aquest darrer és el que té més pes en la facturació de l'empresa. "L'evolució de la ramaderia a Osona ha acabat convertint el porcí en el sector més potent. Mentre que el boví, tot i que també és molt important, és menor. En aquest sentit, hem tingut la capacitat d'adaptar-nos i hem sigut suficientment dinàmics per especialitzar-nos en d'altres espècies animals oferint una àmplia gamma de productes i serveis que ens han convertit en una de les empreses referents del sector", comenta Font.

La qualitat ha estat i continua essent el principal objectiu de Provetsa. "Sempre hem procurat treballar amb marques i productes de qualitat, que encaixin amb la nostra filosofia i dinàmica de treball, que es preocupin per un únic objectiu que és el d'oferir productes bons i que facilitin als ramaders una producció òptima i siguin competitius", remarca. A Provetsa "sempre hem procurat facilitar la feina al client apostant per aquells productes que siguin rendibles, eficients i interessants per a ell en detriment del preu", insisteix.

Des dels inicis i fins avui, els clients de Provetsa han anat canviant. "Alguns són nous, d'altres ja no existeixen, però puc dir amb orgull que en molts casos tenim la gran sort de tractar amb la tercera generació. Alguns ja tenien una edat molt avançada quan vaig començar, però en aquests 30 anys he vist passar els seus fills que ara tenen la meva edat i els fills d'aquests continuen o inicien el seu propi negoci. Un aspecte que recordo amb molta gratitud", comenta i assegura que "els clients són l'eix principal de Provetsa. Sense ells no existiríem".

Jordi Font considera que aquest "és un sector molt lluitador" i veu el futur amb molt optimisme. "A Osona la gent que es dedica a la ramaderia està molt arrelada a la comarca, per tant, estic convençut que li queda llarga vida. A més, tot i que ha canviat la situació respecte fa 30 anys, afortunadament la majoria dels ramaders han evolucionat i han aconseguit mantenir el seu negoci".

Quan parlem de la relació que s’estableix entre Provetsa i el ramader, Font defensa la confiança per davant de tot. "Aquest és un negoci basat en una relació de confiança. No puc dic que un client és client si no percebo que entre les dues parts s'estableix el sentit de confiança mútua, deixant de banda si compra o no".

Per Font el valor afegit de Provetsa és la immediatesa. "Procurem estar en tot moment al servei del client, que ens trobi quan ens necessita i amb les eines, els productes i els serveis més adequats i ajustats segons les necessitats del moment, ja que el ramader s'hi juga molt. Per tant, hem d'actuar ràpidament i amb un servei tècnic concís, rigorós i de qualitat", remarca i afegeix que la major part del benefici que ha obtingut Provetsa l'"hem invertit en el servei tècnic la qual cosa crec que ens ha permès diferenciar-nos de la resta d'empreses del sector".

En les tres dècades de trajectòria de Provetsa, Jordi Font assegura que "hi ha hagut anys més difícils que d’altres. Als inicis el principal problema que havíem d'afrontar era la incertesa de la sanitat i benestar animal, no estava controlada com avui dia en què tenim la sort de treballar amb més seguretat i estabilitat, ja que el control és exhaustiu".

Font diu tenir respecte pel passat, però enginy pel futur. "La intuïció m'ha ajudat a prendre decisions i a fer créixer Provetsa. Aquests 30 anys han sigut relativament fàcils, però a partir d'ara el creixement serà més difícil, ja que ens trobem en un moment de màxima competitivitat. No obstant això, amb la incorporació del meu fill a la gerència em sento molt satisfet perquè han sorgit noves idees i perspectives de futur per l'empresa. En aquest sentit, estic plenament convençut que Provetsa continuarà essent una empresa jova, dinàmica, atractiva per als clients i competitiva".

Jordi Font mai ha deixat de practicar l'ofici de ramader. "He viscut a pagès i tinc tota la sensibilitat perquè hi continuo vivint i ho pateixo cada dia, em sento identificat amb els clients", diu. El 1985 va adquirir La Goula, a Torelló. Per a ell la compra d'aquesta finca va significar "un somni fet realitat, ja que a part de dirigir Provetsa, paral·lelament vaig poder tornar a desenvolupar l'activitat ramadera que avui dia encara continuo amb l'ajuda dels meus fills".