"

25.2.14

La supressió d'ajudes a les energies renovables porta el sector porcí al límit


Els purins han estat durant molt temps un tema de debat arran del seu efecte al medi ambient. Una de les solucions implementades a tot el món és convertir les dejeccions ramaderes en la base per una energia renovable. Així van néixer i es continuen construint arreu el món plantes de purins per produir electricitat.

La reforma de les tarifes elèctriques i la supressió d'ajudes a les energies renovables, per part del govern espanyol, ha repercutit en el sector porcí portant-lo al límit. Avui, han hagut de tancar 24 plantes de tractament de purins a l'Estat espanyol, 6 de les quals són a Catalunya i d'aquestes 2 a la comarca d'Osona.

El passat dia 20 de febrer els ramaders es van manifestar per mostrar el seu desacord. I és que, la supressió d'aquestes ajudes suposa una reducció de més d'un 40% de les subvencions que reben les plantes de purins. És a dir, si ara per gestionar un metre cúbic, el cost que tenien era aproximadament de 6 euros, sense aquesta ajuda la despesa podria arribar fins als 50 euros per metre cúbic.

Osona és una de les comarques de Catalunya on s'hi concentren més caps de bestiar porcí i més dejeccions ramaderes. Les dues plantes que estan ubicades a Osona donen servei a unes 165 explotacions. Si s'acaba aplicant aquesta mesura, aquestes explotacions es veuran afectades i no tindran alternatives per a fer front al volum d'excedents que es gestionen a les plantes. Catalunya és la primera comunitat de l'Estat espanyol productora de porcí, purins i excedents, que suposen 650.000 metres cúbics. Esperem, pel bé comú d'un dels sectors econòmics més importants de la nostra comarca, que prevalgui el seny i s'arribi a una solució conjunta.